Ciasto Bounty z nutą rumu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier

    1/3 szklanki
  • olej rzepakowy

    1/4 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/4 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • MLEKO KROWIE

    1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe

    2 szklanki
  • MLEKO KROWIE

    400 ml
  • cukier

    2/3 szklanki
  • kasza manna

    7 łyżek
  • śmietana 30%

    10 łyżek
  • czekolada mleczna

    100 g
  • MLEKO KROWIE

    4 łyżki
  • czekolada gorzka

    80 g
  • masło

    125 kokosowe
  • brązowy rum

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Bounty z nutą rumu foto
Jajko ubijamy wraz z cukrem za pomocą miksera przez ok. 5 minut.
Do ubitej piany dodajemy mąkę, sodę i kakao oraz mleko i olej. Wszystko dokładnie miksujemy.
Gotowe ciasto wlewamy do formy delikatnie posmarowanej tłuszczem o wymiarach 21x18,5.
Krok 2 - Ciasto Bounty z nutą rumu foto
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Krok 3 - Ciasto Bounty z nutą rumu foto
Gotowe i wystudzone ciasto wyrównujemy z góry ewentualne wybrzuszenia i ścinamy przypieczone boki po około 0,5 cm z każdej strony.
Krok 4 - Ciasto Bounty z nutą rumu foto
W międzyczasie przygotowujemy masę kokosową. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy wiórki kokosowe, cukier i masło kokosowe. W międzyczasie dodajemy kaszę mannę i śmietanę 30%. Gotujemy wszystko około 30 minut cały czas mieszając.
Krok 5 - Ciasto Bounty z nutą rumu foto
Ugotowane wiórki kokosowe studzimy delikatnie, a następnie mielimy na pomocą blendera.
Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowany kakaowy spód.
Krok 6 - Ciasto Bounty z nutą rumu foto
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce z dodatkiem mleka. Gdy będzie już prawie płynna dodajemy także rum.
Krok 7 - Ciasto Bounty z nutą rumu foto
Gdy rozpuszczona czekolada przestygnie i zgęstnieje, ale wciąż będzie jeszcze ciepła rozsmarowujemy ją na masie kokosowej.
Odstawiamy ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce do stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 02.02.2014 08:51
wygląda przecudnie i jest przepyszne :) polecam
danusia19671 31.01.2014 22:23
ciekawy przepis
anemon 31.01.2014 07:01
Twoje ciasto wyględa bardzo apetycznie, a dodatkowo bardzo elegancko się prezentuje.
caralajna 30.01.2014 20:52
uwielbiam kokosowe ciasta, a to też pięknie wygląda
KasiaK90 30.01.2014 15:42
wspaniałe ciasto
Mati13 30.01.2014 15:33
ładnie wygląda, muszę takie zrobić
Alex_M 30.01.2014 11:24
świetne ! uwielbiam takie ciacha :)
monisia1977 30.01.2014 08:02
super ciacho
Magula 30.01.2014 07:50
Piekne ciacho
Wiesława1 30.01.2014 06:52
świetne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat