Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny
Przygotować ciasto czekoladowe.
Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą - odstawić.
Masło z cukrem utrzeć na jasną oraz puszystą masę maślaną.
Do masy wpić jajko, wymieszać i stopniowo dodawać suche składniki na zmianę ze śmietaną.
Całość delikatnie połączyć za pomocą szpatułki.
(Powstałe ciasto będzie dość gęste, ale takie powinno być.)
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni, a następnie wyjąć z piecyka i pozostawić do ostudzenia.
Przygotować krem.
Mleko przelać do rondelka, dodać kaszę manną oraz wiórki. Całość mieszając należy gotować do zgęstnienia masy.
Kokosową kaszę przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie masło z cukrem pudrem utrzeć do puszystości i małymi porcjami połączyć z zimną kaszą.
Powstały krem równomiernie ułożyć na wystudzonym cieście czekoladowym i schłodzić w lodówce.
Przygotować polewę czekoladową.
W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekane czekolady.
Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
Lekko ostudzoną polewą polać schłodzone ciasto.
Całość ponownie wstawić do lodówki.
Ciasto najlepiej smakuje, jeśli przed podaniem postoi kilkanaście minut w temperaturze pokojowej.