Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Białka oddzielic od żółtek .Białka ubić na sztywno dodając porcjami cukier , dalej ubijając dodawać po jednym żółtku a na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Gotowe ciasto przeląc do dużej prostokątnej formy i upiec ( 180C przez 30 min).Ostudzic i przekroić na dwa placki.
Masa:
W garnku zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem .W miseczce wymieszaj pozostałe mleko z kaszą . Do gotującego mleka wlać mannę , mieszać aż się zagotuję ,odstawić do wystygnięcia.
Margarynę ubić na puch ,dalej ubijając dodawać stopniowo kaszę manną , miksować do połączenia się składników. Odłożyć 3-4 łyżki do przyozdobienia.
Truskawki zmiksować przelać do garnka i dobrze podgrzać ,dodać galaretki i mieszać aż się rozpuszczą ,ostudzić .
Na pierwszy placek wyłożyć większą połowę ciasta przykryć drugim plackiem na którym rozsmarować resztę masy. Na masę wylać wystudzone truskawki ułożyć biszkopciki i wstawić do lodówki by stężało .Wierzch ciasta zdobimy pozostałą masą wyciskając kleksiki szprycą i polewamy polewą czekoladową .