Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową.

Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    4 szt
  • mąka tortowa

    2 czubate łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 czubata łyżka
  • cukier drobny

    1/3 szklanki
  • wrzątek

    1/4 szklanki
  • sól

    szczypta
  • aromat śmietankowy

Wnętrze ciasta

  • truskawki świeże

    600 gram
  • galaretka truskawkowa

    1 szt
  • wrzątek

    500 ml
  • żelatyna

    2 łyżki

Polewa

  • czekolada

    1 szt
  • mleko

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową.
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy przy końcu ubijania cukier 3 partiami.

Żółtka mieszamy i dodajemy do nich wrzątek oraz aromat śmietankowy.

Dodajemy do ubitych białek i ponownie miksujemy przez chwile, aby połączyć składniki.





Krok 2 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową.
Tak przygotowana masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 28x35 wyłożona papierem do pieczenia.
Krok 3 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową.
Do masy dodajemy partiami mąkę, którą przesiewamy przez sito. Delikatnie mieszamy szpatułką.
Krok 4 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową.
Truskawki oczyszczamy i kroimy na 4 części.

Galaretkę rozpuszczamy w 2 łyżkami żelatyny i odstawiamy do przestudzenia.
Gdy galaretka będzie chłodna przekładamy do niej truskawki.


Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia oraz umieszczamy biszkopt na zaczynając od lewego boku keksówki poprzez spód i drugi bok. Do tak przygotowanego biszkoptu wlewamy tężejąca już galaretkę z truskawkami. Przykrywamy reszta biszkoptu i dociskamy mocno. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy mleko. Ciasto polewamy polewą.

Krok 5 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową.
Po upieczeniu ciasto wykładamy na czysta ściereczkę i odwracamy.
Krok 6 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową.
Następnie zwijamy w ściereczkę jak na roladę i studzimy.
Krok 7 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową.
Zdejmujemy papier.
Krok 8 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową.
Temperatura pieczenia to 170 stopni przez 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lis

25.06.2017 13:42
Bardzo smakowite:)

Edita

20.04.2017 10:43
ale pycha

Renataj

19.04.2017 21:38
Fajny pomysł.

Grazyna0211

19.04.2017 15:04
smaczny deser

KORAL

19.04.2017 12:42
Fajnie wygląda :)

Futka

19.04.2017 12:34
Pyszne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat