Ciasto Biały Lion

Ciasto Biały Lion

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    6 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka pszenna

    1.5 szkl
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • biała czekolada

    50 g

Masa budyniowa

  • żółtko jajek

    4 szt
  • mleko 3,2%

    4 szkl
  • mąka pszenna

    6 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • cukier

    6 łyżek
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • masło

    300 g

Poncz

  • woda

    1/2 szkl
  • sok z cytryny

    2 łyżki

Dodatki

  • ryż preparowany

    100 g
  • masa krówkowa

    510 g
  • orzeszki ziemne

    200 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto Biały Lion

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Biały Lion foto
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę dodajemy cukier, żółtka, obie maki, i wszystko delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy startą białą czekoladę. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i kroimy na pół.
Krok 2 - Ciasto Biały Lion foto
Ryż preparowany mieszamy dokładnie z masą kajmakową.
Krok 3 - Ciasto Biały Lion foto
3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a w pozostałej części mleka miksujemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wylewamy na gotujące się mleko, i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch dodajemy sok z cytryny i po łyżce zimnego budyniu.
Krok 4 - Ciasto Biały Lion foto
Oba blaty biszkopta nasączamy ponczem i wykładamy ryż preparowany z masą kajmakową. Na ryż wykładamy 2/3 masy budyniowej przykrywamy drugim biszkoptem.
Krok 5 - Ciasto Biały Lion foto
Biszkopt smarujemy resztą kremu i posypujemy orzeszkami ziemnymi

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Ola1984 29.06.2017 11:41
Ciekawy przepis :)
Franciszek 29.06.2017 01:00
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat