Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bezowe z borówką amerykańską

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

białko 5 sztuk
cukier 1,5 szklanki
sok z cytryny 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Krem

śmietana 36% 500 g
cukier 6 łyżek
śmietan fix 2 sztuki

Dodatkowo

borówka amerykańska 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bezowe z borówką amerykańską

Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Gdy będą już sztywne dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Pianę podzielić na pół. Na papierze do pieczenia odrysować dwa kółka o średnicy ok. 23 cm i na nich rozsmarować powstałą masę. Piec w nagrzanym do 110 C piekarniku z termoobiegiem ok. 2- 3 h aż do wyschnięcia blatów z piany.
Śmietanę ubić dodając stopniowo cukier i śmietan – fixy. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 100 g borówki i delikatnie zmiksować.
Na jeden ostudzony blat bezowy położyć krem z borówkami. Przykryć drugim blatem. Na wierzch położyć drugą część kremu i posypać pozostałymi borówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 22.02.2015 15:18
Uwielbiam wszystkie desery na bazie bezy :) Aż cieknie ślinka :)
Wacław 22.02.2015 10:19
bardzo smaczny deser :-)
Asik32 21.02.2015 22:20
Bezy są pyszne a jeszcze z takimi dodatkami mniam:-)
Marta Ryżek-Kalkowska 21.02.2015 20:58
Uwielbiam bezowe wypieki.
barbara11561 21.02.2015 20:34
bardzo lubię takie bezowe łakocie:)
Lucan 21.02.2015 20:19
kocham bezy:)
wwwiolka 21.02.2015 20:12
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak