Ciasto bez pieczenia z serkiem mascarpone i owocami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • borówka amerykańska

    50 dag
  • maliny świeże

    20 dag
  • herbatniki

    20 dag
  • czekolada gorzka

    10 dag
  • masło

    2 łyżki
  • serek mascarpone

    20 dag
  • śmietana 30%

    150 ml
  • cukier puder

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę połamać na kawałki, wsypać do miseczki, dodać masło, wstawić do mikrofalówki i rozpuścić – u mnie 80% mocy /1 min. (można oczywiście rozpuścić w rondelku na palniku). Ciastka zmiksować, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszać. Foremkę – u mnie owalna ok. 40x20 cm - wyłożyć folią spożywczą i rozprowadzić dość cienką warstwę (5-7 mm) masy ciasteczkowej. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować owoce (przebrać, ew. oczyścić) i masę śmietankowo-serową. Serek mascarpone wymieszać z cukrem, śmietanę ubić i delikatnie razem wymieszać. Masę serową rozprowadzić na spodzie z ciastek. Na wierzchu rozłożyć owoce. Deser można zjeść od razu, ale lepiej potrzymać godzinę w lodówce, gdyż łatwiej wtedy go wyjąć i pokroić.
dża
Najlepiej użyć herbatniki maślane pełnoziarniste.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 11.05.2015 07:37
pysznie wygląda
Mama niejadka 10.05.2015 21:39
Smaki lata :)
norweska20 10.05.2015 19:39
i ja takie bardzo lubię :)
Sroczka 10.05.2015 19:11
Zjadłabym kawałek takiego ciasta.
Beatris 10.05.2015 19:05
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
Bernadeta1 10.05.2015 17:42
ślinka leci na widok takiego ciasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat