ciasto bez jajek na bazie suszonych jabłek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • daktyle

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • płatki owsiane

    3 łyżki
  • słonecznik łuskany

    2 łyżki
  • masło klarowane

    60 gram
  • cukier

    1/3 szklanki
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczki
  • jeżyny

    do dekoracji
  • woda

    1 szklanka
  • siemię lniane

    1 (mielone)
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/3 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/3 (gruboziarnista)
  • jabłka suszone

    60 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone jabłka namoczyć w szklance wody, gdy nasiąkną dodać daktyle, wstawić na gaz i gotować do miękkości. Dodać cukier, cynamon, gałkę i zblendować na gładką masę. Odstawić do wystygnięcia.
Do zmiksowanych zimnych jabłek dodać płatki owsiane drobne i poczekać aż nasiąkną wilgocią.
Mąkę (użyłam uniwersalną) wymieszać z proszkiem, sodą, solą. Przesypać do rozdrabniacza/malaksera, dodać masło klarowane i miksować aż mąka zacznie przypominać wilgotny piasek.
Do dużej miski wsypać mąkę, mielony len (zamiast jajka) oraz mus z jabłek. Szybko, ale dokładnie połączyć składniki. Chodzi o to, aby glutenu powstało jak najmniej i żeby ciasto nie przypominało chleba.
Ciasto przełożyć do formy (użyłam keksową 20 cm długości), jeśli forma tego wymaga należy ją najpierw natłuścić. Powierzchni nie wygładzać. Na wierzch powciskać jeżyny i posypać solą gruboziarnistą. Polać 1 łyżeczką roztopionego masła aby choć 1 kropla spadła na każdą jeżynę.
Piec 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z formy i położyć na metalowych raszkach lub bawełnianym ręczniku. Kroić po całkowitym wystygnięciu.
Gotowe, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 13.10.2013 00:10
ale to musi być pyszne
Wafelek2601 08.10.2013 14:44
Musi być pyszne
Krystyna32 22.08.2013 09:15
pyszne ciasto
migotka28 15.08.2013 11:00
smakowicie wygląda
adelajda 14.08.2013 07:50
super składniki
pestka 13.08.2013 14:53
to super przepis dla mnie bo dużo suszę jabłek, koniecznie muszę go wypróbować
olkaaa 12.08.2013 14:15
ciekawa propozycja
Alex_M 12.08.2013 14:03
bardzo ciekawe ciasto :)
Motorek 12.08.2013 09:01
smaczne ciasto
fotoviderek 12.08.2013 07:26
Świetne ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat