Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Ciasto bardzo czekoladowe

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

masło
0,5 kostki
gorzka czekolada
25 dag
jajko
6 szt
cukier
25 dag
mąka
6 dag
Polewa:
gorzka czekolada
5 dag
mleczna czekolada
10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bardzo czekoladowe

Masło przekładamy do rondelka i roztapiamy razem z czekoladą. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę z żółtek dodajemy po łyżce do czekolady z masłem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę a na końcu białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do tortownicy /23 cm/ i pieczemy 40 min w temp. 165 stopni C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika przygotowujemy polewę - obie czekolady roztapiamy, mieszamy i polewamy ciasto. Ciasto możemy serwować z bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 26.08.2012 19:46
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak