Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bardzo czekoladowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 0,5 kostki
gorzka czekolada 25 dag
jajko 6 szt
cukier 25 dag
mąka 6 dag
Polewa:
gorzka czekolada 5 dag
mleczna czekolada 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bardzo czekoladowe

Masło przekładamy do rondelka i roztapiamy razem z czekoladą. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę z żółtek dodajemy po łyżce do czekolady z masłem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę a na końcu białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do tortownicy /23 cm/ i pieczemy 40 min w temp. 165 stopni C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika przygotowujemy polewę - obie czekolady roztapiamy, mieszamy i polewamy ciasto. Ciasto możemy serwować z bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 26.08.2012 19:46
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak