Ciasto bananowo- truskawkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    12,5 dag
  • mąka

    2 szklanki
  • cukier kryształ

    2/3 szklanki
  • mleko

    1/4 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jaja

    3 sztuki
  • banan

    4 sztuki
  • truskawki

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto bananowo- truskawkowe foto
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mleko zagotowujemy w rondelku, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy sodę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Banany obieramy i ugniatamy je widelcem. Najlepiej wybrać te mocno dojrzałe. Truskawki kroimy w plasterki. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę dodając po jednym jajku.
Krok 2 - Ciasto bananowo- truskawkowe foto
Następnie dodajemy mąkę, banany i mleko. Dokładnie miksujemy i przekładamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Ciasto bananowo- truskawkowe foto
Na wierzchu układamy plasterki truskawek. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 25.06.2014 17:55
Świetne ciacho :-)
Edith85 20.06.2014 13:03
pyszności :)
ice cubes 20.06.2014 12:12
dobre ciasto :)
Kuchenka 20.06.2014 11:48
apetyczne jest :)
Barbara13 19.06.2014 23:10
ciekawy i fajny przepis
wwwiolka 19.06.2014 22:21
Bardzo fajny przepis.
Renata9 19.06.2014 22:18
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat