Ciasto bananowo-czekoladowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto - składniki mokre

  • banan

    3
  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    3
  • masło

    100 gramów

ciasto - składniki suche

  • mąka tortowa

    1 i 1/4 szklanka
  • kakao

    5 łyżek
  • cukier wanilinowy

    szczypta
  • cukier

    1 szklanka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • żurawina suszona

    1 garść
  • rodzynki

    1 garść

polewa czekoladowa

  • czekolada gorzka

    1
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    5 łyżeczek
  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Formę (keksówka 31 x 14) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Banany drobno pokroić i mocno zmiksować lub zblendować w dość głębokim i wysokim naczyniu.
Dodać wszystkie mokre składniki: mleko, masło i jajka, i wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Wszystkie składniki suche: mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek do pieczenia zmieszać w dużej misce. Dolać do nich masę z bananami, żurawinę, rodzynki i całość delikatnie wymieszać łyżką (nie mikserem).
Ciasto przelać do formy (ja robiłam w keksówce o wymiarach 31 x 14 cm) i wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piec ok. 50 minut.
Przygotowanie polewy: czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego rondelka i podgrzewać nad naczyniem z gotująca się wodą. Dodać masło, gorące mleko i mieszać do połączenia się składników.
Polewę wylewany na ciasto. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego! :)
Monia
Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat