Ciasto bananowe z mąki razowej bez cukru

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka razowa

    200 g
  • jajko

    4 szt.
  • masło

    50 g
  • kakao

    2,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • miód

    180 g
  • banan

    3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miód, masło, i żółtka ucieramy mikserem na jednolitą masę, dodajemy 1i1/2 banana rozgniecionego widelcem, mieszamy aby wszystko dobrze się połączyło. Mieszamy suche składniki, mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodajemy do masy bananowej. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy do ciasta. Foremkę smarujemy masłem lub margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy delikatnie. Pieczemy przez 30 minut w temp. 175st.C. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, bo ciasto ma tendencję do opadania. Po 30 minutach wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 5 minut w piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 11.02.2011 22:49
niezłe
mysza666 24.01.2011 17:17
Musi być smaczne to ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat