Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ,, Aniołek ''

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt x 3

jajko 4 sztuki
cukier pół szklanki
mąka tortowa pół szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

mleko 2 szklanki
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier puder pół szklanki
masło 82% 20 dag
wiórki kokosowe 20 dag
ajerkoniak pół szklanki

Dodatkowo

wiórki kokosowe kilka łyżek
biała czekolada 5 dag

Porada

Zamiast masła można użyć 1 kostkę ( 25 dag ) margaryny ,, Kasia''. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru na pół litra mleka każdy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ,, Aniołek ''

Ciasto ,,Aniołek'' to bardzo pyszne i słodkie ciasto z wyczuwalną nutką ajerkoniaku. Mięciutkie biszkopty przełożyłam bardzo puszystym kremem. Całość udekorowałam czekoladą i wiórkami kokosowymi. Polecam przepis.

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.

2. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty i studzimy.

3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy jeszcze kilka chwil.

4. Tak przygotowanym kremem przekładamy biszkopty. Smarujemy jeszcze wierzch ciasta. Następnie posypujemy wiórkami kokosowymi i czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.

5. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.05.2017 07:20
Dziękuję:)
gusia1000 10.08.2016 20:32
Bardzo smaczne.
Babeczka35 04.08.2016 22:38
Dziękuję i zapraszam:)
KORAL 03.08.2016 21:14
Kusisz tym ciastem :)
Alex_M 03.08.2016 16:15
ale pyszne :)
Babeczka35 03.08.2016 12:21
Dziękuję:)
gosia56 03.08.2016 10:58
pyszne ciasto;)
Franciszek 03.08.2016 10:36
pyszne do kawy
Babeczka35 03.08.2016 09:14
Dziękuję:)
Madzai 03.08.2016 08:55
Moje smaki :) mniam
Ewelina1991 03.08.2016 08:43
apetyczny!!
RenataZ-et 03.08.2016 08:30
wygląda wspaniale!
pestka 03.08.2016 08:02
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak