Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka żytnie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 280 gram
ksylitol 60 gram
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól szczypta
ziarna sezamu 40 gram
olej rzepakowy 160 gram
jagody goji 60 gram
słonecznik łuskany 40 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka żytnie

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 45 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgniatamy je tworząc ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zamiast formowania kulek, ciasto możemy rozwałkować i wykrawać ciastka szklanką lub kieliszkiem).
Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 14.10.2014 21:39
nie jadłam takich, ale myślę, że są smaczne
Aleksandraa 14.10.2014 20:48
fajny przepis
Konczi 14.10.2014 19:48
takie jak lubię :D
marcia7 14.10.2014 18:48
bardzo zdrowe
aginaa 14.10.2014 17:00
ciekawa jestem ich smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak