Ciastka z burakiem - bez cukru, bezglutenowe, bez jajek, bez mleka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    1 średniej wielkości
  • mąka bezglutenowa

    1 szkl
  • margaryna

    5 łyżek
  • miód płynny

    1 łyżka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • szczypta soli

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowanego i obranego buraka ścieramy na tarce o ostrych brzegach lub miksujemy w blenderze. Do miski przesiewamy mąkę z sodą, cynamonem i szczyptą soli. Dodajemy miód, margarynę w temperaturze pokojowej, sok z cytryny i puree z buraka. Wszystkie składniki łączymy w misce ręką, łyżką lub mikserem. Jeśli ciasto będzie za mokre dodajemy odrobinę mąki, jeśli za suche, dodajemy dodatkowo kilka kropel soku z cytryny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy małe kulki które spłaszczamy widelcem na blaszce. Ciastka pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20 min.
slodkieniebo
Z przepisu otrzymałam ok. 30 ciasteczek. Po upieczeniu ciastka można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat