Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka owsiano-kokosowe z białą czekoladą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Około 16 sztuk

mąka owsiana 1 szklanka
wiórki kokosowe 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
mleko 5 łyżek
olej kokosowy 5 łyżek

Dodatkowo

biała czekolada 1/2 szklanki

Porada

Ciasteczka smakują rewelacyjnie i zaczynają kusić już podczas ich przygotowania. Są chrupiące z zewnątrz i delikatnie miękkie w środku, a ta rozpływająca się w ustach biała czekolada...

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka owsiano-kokosowe z białą czekoladą

Kroki postępowania

1
W misce dokładnie wymieszać mąkę owsianą, wiórki, cukier oraz sodę oczyszczoną.
Dodać jajko, mleko i olej kokosowy.
Całość dokładnie połączyć, a na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę.
Krok 1 - Ciastka owsiano-kokosowe z białą czekoladą foto
2
Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.)
Krok 2 - Ciastka owsiano-kokosowe z białą czekoladą foto
3
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 9-10 minut w 180 stopniach.
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.
Krok 3 - Ciastka owsiano-kokosowe z białą czekoladą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 12.08.2017 22:26
Dziękuję i polecam.
anka1988 11.08.2017 12:06
jakże ja lubię takie ciasteczka
gusia1000 11.08.2017 11:09
Zdrowe takie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak