Ciastka owsiane z bakaliami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2
  • cukru wanliowego

    łyżeczka
  • rodzynek

    0,5 szklanki
  • masła

    kostka
  • brązowego cukru

    1,5 szklanki
  • mąki

    1 i 2/3 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    łyżeczka
  • szczypta soli

  • cynamonu

    0,5 łyżeczki
  • płatków owsianych

    2 szklanki
  • orzechów włoskich

    garść
  • czekolada

  • kardamon

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka roztrzepać z cukrem waniliowym, dodać sparzone, odcedzone i ostudzone rodzynki, odstawić na około godzinę. Następnie utrzeć masło z brązowym cukrem na gładką masę - kryształki cukru nie mogą być wyczuwalne w cieście, dodać wcześniej przygotowane jajka, mąkę, sodę, odrobinę soli, cynamon, kardamon, wymieszać dokładnie. Dodać płatki owsiane, drobno posiekane orzechy i równie drobno posiekaną czekoladę, wymieszać. Na blaszkę z pergaminem wykładać ciastka, piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magical66 20.09.2011 09:00
pyszne
Kopiko1983 06.05.2011 06:28
Super ciastka!
Pati8 10.12.2010 14:31
mogą byc pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat