Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka mocno czekoladowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
czekolada gorzka 200 g
masło 120 g
sól 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
kefir 200 ml
cukier 1,5 szklanki
kakao 3/4 szklanki
orzechy laskowe 75 g
czekolada mleczna 60 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka mocno czekoladowe

Kroki postępowania

1
Mąkę, sól i sodę oczyszczoną przesiać. Masło rozpuścić w na małym ogniu i przelać do miski. Połączyć przy pomocy miksera z przesianym kakao, gdy się połączą dodać cukier, a po chwili kefir. Całość miksować i stopniowo dodać mąkę.
Krok 1 - Ciastka mocno czekoladowe foto
2
Na koniec przy pomocy szpatułki wmieszać w ciasto posiekaną czekoladę i orzechy laskowe.
Krok 2 - Ciastka mocno czekoladowe foto
3
Ciasto schłodzić ok. 30 min. w lodówce, następnie łyżką nakładać porcje na blachę z papierem do pieczenia. Pozostawić spore odstępy między ciastkami, nie spłaszczać ich. Piec ok. 10-15 min. w 180st. C.
Krok 3 - Ciastka mocno czekoladowe foto
4
Po upieczeniu odczekać chwilę, gdyż są bardzo miękkie i przenieść je na kratkę do ostudzenia. Czekoladę mleczną rozpuścić, a następnie przy pomocy łyżeczki ozdobić kleksami każde ciastko.
Krok 4 - Ciastka mocno czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 03.05.2015 14:16
pyszne ciasteczka :)
Ania321 03.05.2015 12:47
to coś dla mnie - uwielbiam wszystko, co mocno czekoladowe :)
Zdzisław 03.05.2015 10:42
takie słodkości lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak