Ciastka mocno czekoladowe

Ciastka mocno czekoladowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • czekolada gorzka

    200 g
  • masło

    120 g
  • sól

    1/2 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kefir

    200 ml
  • cukier

    1,5 szklanki
  • kakao

    3/4 szklanki
  • orzechy laskowe

    75 g
  • czekolada mleczna

    60 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciastka mocno czekoladowe

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciastka mocno czekoladowe foto
Mąkę, sól i sodę oczyszczoną przesiać. Masło rozpuścić w na małym ogniu i przelać do miski. Połączyć przy pomocy miksera z przesianym kakao, gdy się połączą dodać cukier, a po chwili kefir. Całość miksować i stopniowo dodać mąkę.
Krok 2 - Ciastka mocno czekoladowe foto
Na koniec przy pomocy szpatułki wmieszać w ciasto posiekaną czekoladę i orzechy laskowe.
Krok 3 - Ciastka mocno czekoladowe foto
Ciasto schłodzić ok. 30 min. w lodówce, następnie łyżką nakładać porcje na blachę z papierem do pieczenia. Pozostawić spore odstępy między ciastkami, nie spłaszczać ich. Piec ok. 10-15 min. w 180st. C.
Krok 4 - Ciastka mocno czekoladowe foto
Po upieczeniu odczekać chwilę, gdyż są bardzo miękkie i przenieść je na kratkę do ostudzenia. Czekoladę mleczną rozpuścić, a następnie przy pomocy łyżeczki ozdobić kleksami każde ciastko.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

RenataZ-et 03.05.2015 14:16
pyszne ciasteczka :)
Ania321 03.05.2015 12:47
to coś dla mnie - uwielbiam wszystko, co mocno czekoladowe :)
Zdzisław 03.05.2015 10:42
takie słodkości lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat