Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka marchewkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1
mąka 1,5 szklanki
marchewka 2
proszek do pieczenia 1,5 lyzeczki
powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka marchewkowe

Kroki postępowania

1
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Na stolnicę wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i siekamy ją z masłem.
Krok 1 - Ciastka marchewkowe foto
2
Następnie dodajemy startą marchewkę i zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy, podsypując mąką. Wycinamy szklanką kółka i pieczemy je ok. 20 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - Ciastka marchewkowe foto
3
Po upieczeniu połowę ciasteczek smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy ciasteczkami bez powideł. Gdy ostygną posypujemy je obficie cukrem pudrem (w samym cieście nie ma cukru, więc nie żałujemy cukru pudru :))
Krok 3 - Ciastka marchewkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 06.11.2013 17:49
ciekawy przepis
aniagdz 28.10.2013 08:40
oo jak ciasto lubię, to takie ciasteczka też na pewno są pyszne:)
Kasia35 28.10.2013 08:08
pyszne ciasteczka
Aga-25 28.10.2013 07:56
fajne i zdrowe
Agnieszka-87-25 28.10.2013 07:46
zjadło by się takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak