Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka francuskie z rodzynkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 szt
rodzynki garść
cukier 6 łyżeczek
cukier waniliowy 1 szt
brzoskwinie w puszce kilka szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka francuskie z rodzynkami

Kroki postępowania

1
Brzoskwinie dokładnie odsączamy z zalewy, kroimy w plastry. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy tak na 5 minut.
W międzyczasie ciasto francuskie rozwijamy z rulonu i kroimy na duże prostokąty.
Na każdym prostokącie układamy po plasterku brzoskwini.
Krok 1 - Ciastka francuskie z rodzynkami foto
2
Kwadraty ciasta francuskiego posypujemy cukrem.
Krok 2 - Ciastka francuskie z rodzynkami foto
3
Rodzynki dokładnie odcedzamy na sitku.
Na każdym ciastku układamy po łyżeczce rodzynek.
Krok 3 - Ciastka francuskie z rodzynkami foto
4
Ciasto zwijamy w rulonik i dokładnie sklejamy wszystkie brzegi. Układamy sklejeniem do dołu.
Krok 4 - Ciastka francuskie z rodzynkami foto
5
Wierzch ciastek nacinamy w trzech miejscach i posypujemy cukrem waniliowym.
Krok 5 - Ciastka francuskie z rodzynkami foto
6
Ciastka pieczemy przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
Krok 6 - Ciastka francuskie z rodzynkami foto
7
Podajemy, gdy całkowicie ostygną, gdyż środek ciastek jest zbyt gorący.
Krok 7 - Ciastka francuskie z rodzynkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ssylwiaa 27.10.2013 14:38
smaczne ciasteczka ;)
kriko 27.10.2013 09:20
bardzo lubie..
Konczi 27.10.2013 08:35
super, szybkie i smaczne
ana1 27.10.2013 08:20
pyszne ciacha
Aleksandra/Olcia 27.10.2013 07:56
szybko i pysznie
Ania84 27.10.2013 07:56
apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak