Ciastka francuskie na szybko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie

Dodatkowo

  • biała czekolada

    20 dag
  • śmietana 30%

    250 ml
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciastka francuskie na szybko  foto
Małe i cienkie rurki metalowe nasmarować tłuszczem, ciasto francuskie rozwinąć i na długość foremek pociąć paski z ciasta, następnie zawinąć ciasto na rurkę z małym naddatkiem i odciąć na podstawie pierwszej porcji pociąć resztę ciasta i ułożyć na nim rurki,
Krok 2 - Ciastka francuskie na szybko  foto
zawinąć i docisnąć lekko miejsce łączenia ciasta. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce miejscem sklejenia do dołu po wierzchu posmarować jajkiem i posypać cukrem, blaszkę z ciastkami wstawić na 30 minut do lodówki.
Krok 3 - Ciastka francuskie na szybko  foto
Piekarnik nagrzać do 220st i piec około 10 minut do momentu zrumienienia po upieczeniu i lekkim przestudzeniu delikatnie wysunąć z ciasta metalowe rurki.

Czekoladę rozpuścić w miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą i przestudzić, śmietanę ubić i pod koniec ubijania dodać do niej przestudzoną, ale płynną czekoladę.
Krem przełożyć do worka cukierniczego, odciąć koniec i delikatnie napełnić nim ciastka.
Odstawić do lodówki, aby krem zastygł.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 25.06.2017 13:18
pyszności.....:)
tobi1989 25.06.2017 11:53
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat