Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka francuskie

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 25 dkg
masło 25 dkg
śmietana 18 proc 1/2 szklanki

Dodatkowo

białko do smarowania
cukier kryształ

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka francuskie

Kroki postępowania

1
Robimy ciasto, masło siekamy z mąką, dodajemy śmietanę, zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i dajemy na około godzinę do lodówki. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty ciastek. Ciastka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 1 - Ciastka francuskie foto
2
Białko roztrzepujemy i smarujemy ciastka.
Krok 2 - Ciastka francuskie foto
3
Później ciastka posypujemy cukrem kryształem.
Krok 3 - Ciastka francuskie foto
4
Ciastka pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.
Krok 4 - Ciastka francuskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 23.02.2016 18:02
Główne zdjęcia to chyba z innych ciastek?
Margo1 28.09.2015 16:56
Fajnie wygladają
paula191919 21.09.2015 12:03
są inne niż wszystkie
Janina 28.07.2015 22:37
Fajne ciasteczka;)
Kuchenka 28.07.2015 16:03
mi się podobają
agnieszka214 28.07.2015 14:51
bardzo lubie takie ciasteczka
Bernadeta1 28.07.2015 14:19
bardzo lubię takie ciasteczka
Renata9 28.07.2015 14:13
Bardzo smaczne ciasteczka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak