Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
2,5 szkl. -
masło
200 g -
cukier puder
3/4 szkl. -
jajko
1 szt. -
aromat cytrynowy
2 łyżeczki -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
sól
szczypta -
cukier puder
1 szkl. -
cukier puder
1/2 szkl. -
sok ze szpinaku
1-1,5 łyżki -
sok z marchwi
2-3 łyżki
Sposób przygotowania
Dodajemy cukier puder, zimne masło pokrojone w kosteczkę, jajko oraz aromat cytrynowy.
Szybko zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-60 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy ciastka - ja posłużyłam się samodzielnie przygotowanym szablonem z brystolu.
Pieczemy w 180°C przez około 15 minut.
Upieczone ciastka studzimy na kratce.
Dekorujemy lukrem pomarańczowym, a następnie zielonym.
Smacznego!
Komentarze (13)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (3)