Ciastka dynie na Halloween

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szkl.
  • masło

    200 g
  • cukier puder

    3/4 szkl.
  • jajko

    1 szt.
  • aromat cytrynowy

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • cukier puder

    1 szkl.
  • cukier puder

    1/2 szkl.
  • sok ze szpinaku

    1-1,5 łyżki
  • sok z marchwi

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy na stolnicę.
Dodajemy cukier puder, zimne masło pokrojone w kosteczkę, jajko oraz aromat cytrynowy.
Szybko zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-60 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy ciastka - ja posłużyłam się samodzielnie przygotowanym szablonem z brystolu.
Pieczemy w 180°C przez około 15 minut.
Upieczone ciastka studzimy na kratce.
Dekorujemy lukrem pomarańczowym, a następnie zielonym.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mufinka79 01.11.2013 18:29
Bardzo dziękuję Wam za miłe komentarze :)
Anna133 31.10.2013 21:00
takie właśnie idealne dla dzieciaków
mariel78 31.10.2013 20:54
słodziuchne...
Ola1984 31.10.2013 19:55
Świetne te ciacha :)
Joannasz3190 31.10.2013 19:16
Wyszły super :)
MagdaXXX 31.10.2013 19:10
bardzo strasznie haha
bietka 31.10.2013 18:24
ale super ciasteczka :)
Gracer 31.10.2013 18:16
ale fajne ciachunia
Mniam 31.10.2013 18:13
Jakie świetne ciasteczka!
2milutka 31.10.2013 18:11
wow fantastyczne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat