Ciasteczkowe miseczki z truskawkami, rabarbarem i jogurtem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

  • jajko

  • truskawki

  • rabarbar

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki: składniki: CIASTO - 250 g margaryny Kasi albo masła
4 szkl. mąki (szkl. poj. 250ml)
1/2 szkl. gęstej śmietany
1 jajko
5 dkg drożdży
4 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli
NADZIENIE - 1 gruba łodyga rabarbaru
kilka dużych truskawek
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
kilka łyżeczek greckiego jogurtu
do dekoracji: listki mięty i kawałki truskawek

żółtko z 1 łyżką mleka do posmarowania ciasta

sposób przygotowania: NADZIENIE - rabarbar oczyściłam, ale ponieważ był młody więc nie obierałam, pokroiłam w kostkę. Truskawki po opłukaniu i osączeniu pozbawiłam szypułek i też pokroiłam w kostkę. Rozgrzałam rondel, wrzuciłam owoce i wsypałam cukier i sól - mieszałam żeby nic się nie przypaliło a sok, który od razu puściły owoce lekko odparował. Po chwili zdjęłam rondel z ognia, masę lekko przestudziłam po czym dodałam do niej mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek.
CIASTO - drożdże rozkruszyłam, zasypałam cukrem, zostawiłam na kilka minut żeby się rozpłynęły. Mąkę przesiałam z solą, dodałam pokrojoną na kawałki Kasię, roztarłam palcami bardzo dokładnie. Wlałam drożdże, śmietanę, wbiłam jajko i zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto. Nie trzeba go odstawiać do wyrośnięcia - można od razu przystąpić do wałkowania i formowania wypieków!
Do miseczek zużyłam ok. 1/3 całości ciasta.
Rozwałkowałam je na grubość ok. 2-3 mm i filiżanką wykroiłam kółka którymi wyłożyłam wgłębienia formy do muffinek - niczym nie smarowałam formy! Wgłębienia były wylepione do ok. 4/5 wysokości. Każdą miseczkę posmarowałam roztrzepanym z mlekiem żółtkiem. Do każdej nałożyłam po czubatej łyżce masy owocowej - tak nie do samego brzegu ciasta. Formę z ciasteczkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st., na najniższy poziom, na ok. 20 min..Po ostudzeniu na każde ciasteczko nałożyłam małą łyżeczkę jogurtu i ozdobiłam kawałkami truskawek oraz listkami mięty

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 31.10.2013 22:31
pewnie wiesz co mówisz skoro używasz nocnika
Smaczna_B 30.10.2013 16:24
miseczek to one nie przypominają , raczej nocniczki
EWI 11.04.2012 09:59
super
magdziorka6 21.03.2012 21:10
wyglądają bombowo
Magdalena67 26.11.2011 14:14
Pycha
Misia90 31.08.2011 10:20
ekstra
Marysia 31.08.2011 10:09
super
Karolina69 31.08.2011 09:58
fajne
Ewa104 30.06.2011 07:21
Uwielbiam wypieki z ciasta drożdżowego i lubię je robić w wolnej chwili.Owoce z drożdżowym to pyszne połączenie-więc nie mam wyjścia-muszę zrobić.
Beatris 20.05.2011 10:55
Nie dość, że smaczne, to jeszcze efektownie wyglądają.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat