Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczkowe miseczki z truskawkami, rabarbarem i jogurtem
4 szkl. mąki (szkl. poj. 250ml)
1/2 szkl. gęstej śmietany
1 jajko
5 dkg drożdży
4 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli
NADZIENIE - 1 gruba łodyga rabarbaru
kilka dużych truskawek
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
kilka łyżeczek greckiego jogurtu
do dekoracji: listki mięty i kawałki truskawek
żółtko z 1 łyżką mleka do posmarowania ciasta
sposób przygotowania: NADZIENIE - rabarbar oczyściłam, ale ponieważ był młody więc nie obierałam, pokroiłam w kostkę. Truskawki po opłukaniu i osączeniu pozbawiłam szypułek i też pokroiłam w kostkę. Rozgrzałam rondel, wrzuciłam owoce i wsypałam cukier i sól - mieszałam żeby nic się nie przypaliło a sok, który od razu puściły owoce lekko odparował. Po chwili zdjęłam rondel z ognia, masę lekko przestudziłam po czym dodałam do niej mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek.
CIASTO - drożdże rozkruszyłam, zasypałam cukrem, zostawiłam na kilka minut żeby się rozpłynęły. Mąkę przesiałam z solą, dodałam pokrojoną na kawałki Kasię, roztarłam palcami bardzo dokładnie. Wlałam drożdże, śmietanę, wbiłam jajko i zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto. Nie trzeba go odstawiać do wyrośnięcia - można od razu przystąpić do wałkowania i formowania wypieków!
Do miseczek zużyłam ok. 1/3 całości ciasta.
Rozwałkowałam je na grubość ok. 2-3 mm i filiżanką wykroiłam kółka którymi wyłożyłam wgłębienia formy do muffinek - niczym nie smarowałam formy! Wgłębienia były wylepione do ok. 4/5 wysokości. Każdą miseczkę posmarowałam roztrzepanym z mlekiem żółtkiem. Do każdej nałożyłam po czubatej łyżce masy owocowej - tak nie do samego brzegu ciasta. Formę z ciasteczkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st., na najniższy poziom, na ok. 20 min..Po ostudzeniu na każde ciasteczko nałożyłam małą łyżeczkę jogurtu i ozdobiłam kawałkami truskawek oraz listkami mięty