Ciasteczkowe choinki

Ciasteczkowe choinki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dkg
  • margaryna

    25 dkg
  • cukier

    1/2 szklanki
  • żółtka jaj

    3 sztuki
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
  • sok z kiwi

    3 łyżki
  • cukier puder

    5 łyżek
  • posypka cukrowa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasteczkowe choinki

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać margarynę, wbić żółtka. Dodać cukier, cukier waniliowy, jogurt naturalny. Składniki dokładnie połączyć, aż powstanie jednolite, kruche ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować i wykrawać foremkami gwiazdki o różnej wielkości. Następnie wykrawane ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut.

Do kubeczka wsypać cukier puder, dodać sok z kiwi i dokładnie połączyć. Powstałym lukrem dekorować gwiazdki.

Następnie, póki lukier nie wyschnie, układać gwiazdki jedna na drugą, według wielkości – większe na spód, mniejsze na górę. Udekorować kolorową posypką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Habibi 03.08.2012 08:43
Bardzo świąteczne - zieloniutkie, jak choinka :)
matriasik 10.05.2012 16:43
Rewelacyjne!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat