Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczkowa szachownica
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier oraz żółtka. Dodajemy pokrojoną margarynę. Zagniatamy ciasto.
Analogicznie robimy ciemne ciasto. Do składników suchych ( mąki, proszku do pieczenia,soli, cukru) dodajemy tylko kakao, żółtka i masło, zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie każde z ciast dzielimy na części , które rozwałkowujemy na długie rulony. Przy jasnym ruloniku układamy ciemny i dociskamy.Następnie , na górze jasnego układamy ciemny rulon a na ciemnym jasny (naprzemiennie), dociskamy aby ciasto się lekko skleiło.
Rulony kroimy na mniejsze ciasteczka. lekko spłaszczamy i układamy na blaszce . Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach