Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z makiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 0,5 kg
margaryna 125 g
smalec 125 g
mak do obsypania
jajko 2 szt
drożdże 3 dag
cukier kryształ 0,5 szkl
kwaśnej śmietany 1,5 łyżki
szczypta soli
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z makiem

W misce rozetrzeć robotem, drożdże, łyżkę cukru , mąki i śmietanę. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, pokroić w kostkę margarynę i smalec, posiekać . W posiekanej mące zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i jajka, wyrobić ciasto. Ciasto pokroić na kilka małych kawałków, ciasto wkładać do silikonowej foremki w prostokąty, lekko docisnąć ciasto. Jajko roztrzepać widelcem, posmarować ciasteczka, posypać makiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez około 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalija 06.09.2014 15:55
ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak