Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
orzechy włoski pokruszone
rodzynki
skórka pomarańczowa
dodatkowo
migdały siekane
polewa czekoladowa
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy.
Do miski dajemy zimną kaszę wbijamy jajko ,dodajemy mąkę,cukier ,cukier waniliowy ,masło i proszek do pieczenia . Wyrabiamy ręką ciasto.
Ciasto wałkujemy na posypaną blacie mąką,wałkujemy dosyć cienko ,wycinamy foremką ciasteczka, wycinamy parzystą liczbę ciasteczek.
Na połowę ciasteczek dajemy orzechy,rodzynki i skórkę pomarańczowa. Brzegi ciasteczka z bakaliami smarujemy wodą lub białkiem na górę nakładamy drugie ciasteczko boki sklejamy.
Górę każdego ciasteczka smarujemy wodą lub białkiem i posypujemy migdałami siekanymi. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Blachy dwie jednocześnie wkładamy do nagrzanego piekarnika 150 st termoobieg i pieczemy około 20 minut na złoty kolor.
Jak ciasteczka wystygną każde ciasteczko dekorujemy polewą czekoladową. POLECAM !!!