Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z jabłkami i figowym dżemem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Dżem figowy

figi 5 szt
cukier 3 łyżki
laska wanilii 1/2 laski
sok z cytryny 1 łyżeczka

Pozostałe składniki

ciasto francuskie 1 szt
jabłko 1 szt
płatki migdałowe

Porada

Ciasteczka z ciasta francuskiego z dodatkiem jabłek i słodkiego dżemu figowego to bardzo smaczne połączenie.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z jabłkami i figowym dżemem

Kroki postępowania

1
Dżem figowy: Z cukru i odrobiny wody ugotować syrop, wsypać pokrojone w kostkę figi bez skórki, dodać sok z cytryny i ziarenka z laski wanilii. Gotować do chwili gdy dżem będzie gęsty i szklisty. Ciasto francuskie wyjąć z papieru i pokroić w kwadraty ( mnie wyszło 21 )Palcami zacisnąć wszystkie cztery rogi, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Krok 1 - Ciasteczka z jabłkami i figowym dżemem foto
2
Do każdego ciasteczka włożyć porcję dżemu figowego.
Krok 2 - Ciasteczka z jabłkami i figowym dżemem foto
3
Ułożyć kawałek jabłka, posypać płatkami migdałowymi. Ciasteczka wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Krok 3 - Ciasteczka z jabłkami i figowym dżemem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 19.12.2015 17:56
śliczne ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak