Ciasteczka wielkanocne.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    12,5 dag
  • mąka tortowa

    12,5 dag
  • masło

    15 dag
  • cukier

    10 dag
  • jajko

    1 szt
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • wanilia

    1 laska
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziarenka wanilii utrzeć z cukrem.
Resztę składników zagnieść, zawinąć w folię i na godzinę do lodówki.
Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć małe krążki. W połowie z nich wyciąć małe kółka. Wycięte kółeczka wykorzystać powtórnie.
Piec w temp.180stop.,15min.
Na całe ciasteczka kłaść łyżeczkę lemon curd i przykryć ciasteczkiem z dziurką.
Brzegi ciasteczek polukrować.
Ciasteczka można przygotować 2-3 dni przed świętami i dobrze schować!
Lemon curd.
3 jajka
3 cytryny
80g masła
180-200gcukru
1 łyżka startej skórki cytrynowej

W rondelku z grubym dnem rozbełtać jajka.
Wsypać cukier i wlać sok cytrynowy. Mieszać energicznie podgrzewając na średnim ogniu. Czynność tę możemy wykonać w łaźni wodnej.
Mieszać tak długo, na ogniu, aż masa zacznie gęstnieć.
Dodać masło i startą skórkę cytrynową. Krem musi osiągnąć konsystencję gęstej śmietany.
Krem możemy wykorzystać ciepły i zimny. W lodówce można go przechowywać parę dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwona32 16.11.2013 18:53
pyszne sa polecam
IZABELA29 13.10.2013 09:57
apetyczne..
ben-ka 11.10.2013 09:44
ciasteczka,to ja lubię i piec i jeść:)
owca441 08.10.2013 18:34
faktycznie akcent wielkanocny zauważony
6zer 08.10.2013 17:43
wygladaja apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat