Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka wielkanocne.
Resztę składników zagnieść, zawinąć w folię i na godzinę do lodówki.
Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć małe krążki. W połowie z nich wyciąć małe kółka. Wycięte kółeczka wykorzystać powtórnie.
Piec w temp.180stop.,15min.
Na całe ciasteczka kłaść łyżeczkę lemon curd i przykryć ciasteczkiem z dziurką.
Brzegi ciasteczek polukrować.
Ciasteczka można przygotować 2-3 dni przed świętami i dobrze schować!
Lemon curd.
3 jajka
3 cytryny
80g masła
180-200gcukru
1 łyżka startej skórki cytrynowej
W rondelku z grubym dnem rozbełtać jajka.
Wsypać cukier i wlać sok cytrynowy. Mieszać energicznie podgrzewając na średnim ogniu. Czynność tę możemy wykonać w łaźni wodnej.
Mieszać tak długo, na ogniu, aż masa zacznie gęstnieć.
Dodać masło i startą skórkę cytrynową. Krem musi osiągnąć konsystencję gęstej śmietany.
Krem możemy wykorzystać ciepły i zimny. W lodówce można go przechowywać parę dni.