Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasteczka piernikowe z migdałami

5.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
300 gram
masło
100 gram
cukier puder
50 gram
żółtko jajek
2 szt
kakao
1 łyżeczka
migdały zmielone
100 gram
miód prawdziwy
100 gram
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
aromat migdałowy
kilka kropli
sól do smaku
szczypta
Sklep Prymat
białko
1 szt
cukier puder
1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka piernikowe z migdałami

-Mąkę z masłem dokładnie posiekać nożem.
-Dodać sodę, przyprawę,aromat, cukier puder, miód i zmielone migdały.
-Wyrobić ciasto.
-Owinąć w folię i włożyć na 30 min. do lodówki.
-Schłodzone ciasto rozwałkować (na grubość 3 -4 mm).
-Przy pomocy foremek o różnych kształtach wyciąć ciasteczka.
-Przełożyć na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczeniowa blaszkę.
-Piec w piekarniku na złoty kolor /ok. 10 minut w 180 st. C/.
-Przestudzone ciasteczka dowolnie udekorować.

Aby przygotować lukier należy białko utrzeć z cukrem pudrem. Powstała masa powinna być biała i lśniąca. Jeśli uznamy, że lukier jest zbyt rzadki należy dodać do niego troszkę cukru , jeśli natomiast zbyt gęsty , dodać odrobinę gorącej wody ,aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Lukier można przechowywać w lodówce /niezbyt długo, szczelnie zamknięty/.

Gotowy lukier umieścić w pergaminowych stożkach i delikatnie wyciskając ozdabiać pierniki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 13.12.2012 18:44
super
gosia56 13.12.2012 18:09
super.
czekoladka_m 13.12.2012 17:52
Ale śliczne!!!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak