Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka piernikowe z migdałami
-Dodać sodę, przyprawę,aromat, cukier puder, miód i zmielone migdały.
-Wyrobić ciasto.
-Owinąć w folię i włożyć na 30 min. do lodówki.
-Schłodzone ciasto rozwałkować (na grubość 3 -4 mm).
-Przy pomocy foremek o różnych kształtach wyciąć ciasteczka.
-Przełożyć na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczeniowa blaszkę.
-Piec w piekarniku na złoty kolor /ok. 10 minut w 180 st. C/.
-Przestudzone ciasteczka dowolnie udekorować.
Aby przygotować lukier należy białko utrzeć z cukrem pudrem. Powstała masa powinna być biała i lśniąca. Jeśli uznamy, że lukier jest zbyt rzadki należy dodać do niego troszkę cukru , jeśli natomiast zbyt gęsty , dodać odrobinę gorącej wody ,aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Lukier można przechowywać w lodówce /niezbyt długo, szczelnie zamknięty/.
Gotowy lukier umieścić w pergaminowych stożkach i delikatnie wyciskając ozdabiać pierniki.