Ciasteczka paluchy wiedźmy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

30 ciastek

  • masło

    110 gram
  • cukier puder

    50 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    1 i 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • aromat waniliowy

    3 krople
  • aromat migdałowy

    3 krople

Dodatkowo

  • migdały

    15 sztuk

Lukier

  • cukier puder

    5-7 łyżek
  • sok z buraków

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasteczek, posiekać i szybko zagnieść.
Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie z ciasta formować paluszki (trochę mniejsze od ludzkich, ponieważ w piekarniku lekko podrosną), za pomocą ostrza noża zrobić nacięcia imitujące zgięcia na skórze a na końcu każdego z nich wetknąć połowę migdała.
Przed pieczeniem ciastka dodatkowo schłodzić w lodówce.
Piec około 10-12 minut w 190 stopniach.
Przygotować lukier.
Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem.
Z ostudzonych ciastek delikatnie usunąć migdały i ponownie umieścić je na miejscu po uprzednim posmarowaniu lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 23:27
ładne i smaczne.
ada.la 10.11.2016 10:34
fajny pomysł
Diana Rusiłowicz 03.11.2016 01:45
Dziękuję :)
berys18 02.11.2016 12:25
strasznie piękne paluchy
ben-ka 02.11.2016 11:50
Super !!! takie zakrwawione....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat