Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka owsiano-jaglane

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
płatki owsiane 1 szklanka
płatki jaglane 1 szklanka
bakalie 120 g
margaryna 150 g
cukier 3/4 szklanki
woda letnia 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka owsiano-jaglane

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi i dodać część bakalii - u mnie rodzynki/żurawina/miechunka.
Krok 1 - Ciasteczka owsiano-jaglane foto
2
Dodać cukier, płatki jaglane i resztę bakalii - u mnie kandyzowana skórka z limonki a następnie ponownie przemieszać.
Krok 2 - Ciasteczka owsiano-jaglane foto
3
Margarynę roztopić. Do płynnej margaryny wlać wodę i wsypać sodę. Powstałą miksturę przelać do składników suchych.
Krok 3 - Ciasteczka owsiano-jaglane foto
4
Zagnieść ciasto. Składniki będą raczej suche niż kleiste.
Krok 4 - Ciasteczka owsiano-jaglane foto
5
Formować z ciasta małe kulki ok 2-3 cm i rozgniatać na płasko. Układać na natłuszczonej blasze.
Krok 5 - Ciasteczka owsiano-jaglane foto
6
Piec w temperaturze ok 150 stopni przez ca 15- 20 minut. Po wyjęcia ciasteczka są miękkie, po wystudzeniu twardnieją i są idealnie chrupkie. Smacznego.
Krok 6 - Ciasteczka owsiano-jaglane foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 22.08.2015 12:03
Pyszne i zdrowe słodkości do kawki :)
as28 21.08.2015 22:47
mniam mniam, lubię takie ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak