Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka owsiane z żurawiną, orzechami i czekoladą
Mąkę, sodę, płatki owsiane i sól przesypać do miski, wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko, ucierać, aż powstanie gładka, puszysta masa. Dodać ekstrakt z wanilii, a następnie do masy wsypać suche składniki i wszystko razem połączyć. Dodać posiekaną czekoladę, żurawinę i orzechy- wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (termoobieg).
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć w dłoni na kształt ciastka i ułożyć na blasze. Postąpić tak samo z resztą ciasta.
Piec około 15-17 minut, aż brzegi ciasteczek delikatnie się zarumienią. Studzić na kratce ( ciasteczka są na początku miękkie, najlepiej smakują, aż całkowicie wystygną, są chrupiące :)).
Smacznego!