Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka orzechowe z buraczkiem na oleju

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasteczka

mąka krupczatka 17 dag
orzechy laskowe 8 dag zmielone
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 75 g
olej 1 1/2 łyżki
jajko 1
śmietana 3 -4 łyżki
cynamon Prymat
sól

Lukier

cukier puder 4-6 łyżek
sok z cytryny do smaku
koncentrat barszczu czerwonego 1-2 łyżki
wiórki kokosowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka orzechowe z buraczkiem na oleju

Mąkę , cukier puder i zmielone orzechy wkładamy do miski i chowamy do lodówki. Jak składniki się schłodzą łączymy je z resztą składników.
Olej i śmietana też powinny być schłodzone. Zagniatamy ciasto i znów wstawiamy do lodówki na ok. 1/2 godziny.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm.
Wykrawamy ulubione formy.
Gotowe ciasteczka pieczemy w 180 C , ok. 15-20 min.
Lukier.
Gdy ciasteczka trochę wystygną robimy lukier.
Do garnuszka wsypujemy cukier puder 4-5 łyżek , dodajemy sok z cytryny i koncentrat buraczany. Ja lubię jak lukier jest lekko kwaskowy.
Pędzelkiem maczanym w lukrze malujemy ciasteczka i posypujemy wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 09.02.2016 12:32
Nastrojowo wyszło.
tobi1989 09.02.2016 11:41
Śliczne :)
Małgorzata92 09.02.2016 11:28
Świetnie wyglądają :)
Anna169Hosz 09.02.2016 11:28
Ciekawie się prezentują :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak