Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasteczka nadziewane orzechami

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka
1/2 kg
masło
20 dag
zsiadłe mleko
20 dag
jajko
2 szt
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Składniki na nadzienie

orzechy włoskie
20 dag
cukier puder
10-15 dag
aromat waniliowy
1 szt

Dodatkowe składniki

cukier puder
do posypki
masło
do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka nadziewane orzechami

Wykonanie nadzienia:
Orzechy lekko potłuc, wymieszać z cukrem i aromatem do smaku.
Wykonanie ciasteczek:
Żółtka wymieszać z kwaśnym mlekiem, dodać sodę oczyszczoną oraz roztopione masło. Wyrobić starannie ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość 3 mm. Wycinać szklanką kółka, nakładać orzechowe nadzienie. Zlepiać jak pączki i układać w wcześnie przygotowanej foremce spojeniem do dołu. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut, po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak