Ciasteczka nadziewane orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka

    1/2 kg
  • masło

    20 dag
  • zsiadłe mleko

    20 dag
  • jajka

    2 szt
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka

Składniki na nadzienie

  • orzechy włoskie

    20 dag
  • cukier puder

    10-15 dag
  • aromat waniliowy

    1 szt

Dodatkowe składniki

  • cukier puder

    do posypki
  • masło

    do formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie nadzienia:
Orzechy lekko potłuc, wymieszać z cukrem i aromatem do smaku.
Wykonanie ciasteczek:
Żółtka wymieszać z kwaśnym mlekiem, dodać sodę oczyszczoną oraz roztopione masło. Wyrobić starannie ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość 3 mm. Wycinać szklanką kółka, nakładać orzechowe nadzienie. Zlepiać jak pączki i układać w wcześnie przygotowanej foremce spojeniem do dołu. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut, po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat