Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka migdałowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielone migdały 20 dkg
mąka 10 dkg
cukier puder 20 dkg
białka jaj 3 szt
esencja migdałowa 2 krople
miód 1 łyżka
konfitura 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka migdałowe

Wszystkie składniki na ciasto połącz w miseczce i zagnieć. Ciasto po zagnieceniu może się kleić, ważne jednak jest, aby wszystkie składniki się połączyły. W razie konieczności dosyp troszeczkę mąki. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na około pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki formuj małe kuleczki (wg uznania, albo wielkości orzecha włoskiego, albo laskowego), obtaczaj w cukrze pudrze i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami zachowaj odstępy. Następnie każdą kuleczkę delikatnie spłaszcz. Jeśli chcesz wypełnić je nadzieniem, to zrób na środku każdego ciasteczka wgłębienie np. końcem drewnianej łyżki i połóż nadzienie.
Piecz w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studź ciasteczka na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 10.01.2014 14:27
te popękania wyglądają wspaniale!
ssylwiaa 10.01.2014 10:38
słodkości... ;)
Krakowianka 10.01.2014 08:21
śliczne, malutkie ... takie na jeden kęs idealne do kawy !!!
Barbara13 09.01.2014 22:20
super ciasteczka
norweska20 09.01.2014 22:14
smakowite ..mniam
gosia56 09.01.2014 21:34
super ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak