Ciasteczka krucho drożdżowe z masą czekoladową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • drożdże świeże

    30 g
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • masło lub margaryna

    250 g
  • mąka tortowa

    500 g może więcej ok 600g
  • żółtka

    3 szt
  • cukier waniliowy

    30 g
  • skórka z pomarańczy lub limonki

    1 łyżka
  • cukier puder

    1/2 szkl

KREM

  • śmietana kremówka

    400 ml 36 %
  • jajka

    4 szt duże
  • czekolada mleczna

    2 szt
  • czekolada gorzka

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka krucho drożdżowe z masą czekoladową  foto
Z drożdży i śmietany robimy zaczyn, czekamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza, to znak, że są świeże i możemy dalej działać, dodajemy do nich margarynę, żółtka, cukry, skórkę z pomarańczy, mąkę i wyrabiamy szybko na gładkie ciasto.
Krok 2 - Ciasteczka krucho drożdżowe z masą czekoladową  foto
tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 h ono sobie spokojnie odpocznie i lekko podrośnie.
Krok 3 - Ciasteczka krucho drożdżowe z masą czekoladową  foto
Zimne ciasto wałkujemy na 5 mm nie więcej, wykrajamy dowolne wzory ciastek u nas halloweenowe duszki, dynie, kapelusze wiedzmy.
Krok 4 - Ciasteczka krucho drożdżowe z masą czekoladową  foto
Ciastka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w tem. 180st po 10-15 min do lekkiego zrumienienia.Gorące przekładamy na kratkę i studzimy.
Krok 5 - Ciasteczka krucho drożdżowe z masą czekoladową  foto
KREM :

Krem ten jest smaczny, nie ciężki, ale i drogi i czasochłonny, jednak czasem można wykorzystać zalegające czekolady, a że idą święta i pewnie dzieciaki dostaną mnóstwo słodyczy, to można potem taki krem przygotować.

Do garnka wlewamy śmietanę ja używam gęstej 36% lepiej gęstnieje, włączamy gaz na minimum i podgrzewamy.

Jajka rozbełtujemy w misce jak na jajecznicę i wlewamy do nich część śmietanki by wyrównać temperaturę, następnie całość wlewamy do garnka, cały czas mieszamy.
Krok 6 - Ciasteczka krucho drożdżowe z masą czekoladową  foto
Gdy masa na dnie zacznie robić się jak budyń, dodajemy czekolady, mieszamy aż się rozpuszczą i ściągamy z ognia, wstawiamy do miski z zimną wodą i studzimy, zimne wkładamy do lodówki na co najmniej 12h w tedy jest bardzo gęsta i można ją użyć do nadziewania ciastek, na ciasto w formie można wyłożyć zimne i potem zgęstnieje, ale przy ciastkach mogło by wypłynąć.
Krok 7 - Ciasteczka krucho drożdżowe z masą czekoladową  foto
Na każde ciastko dajemy solidną porcję kremu, przykrywamy drugim ciastkiem i wkładamy do lodówki.
Przed podaniem osypujemy cukrem bądż polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 01.11.2014 18:18
fajny kształt -duszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat