Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka kruche zlepiane

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 500 g
masło 120 g
smalec 120 g
drożdże świeże 20 g
mleko 1/2 szklanki
cukier 100 g
marmolada 200 g
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/4 szklanki
tłuszcz do formy 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka kruche zlepiane

Przygotować wszystkie składniki. Drożdże rozpuścić w szklance letniego mleka. Do miski wsypać mąkę , dodać cukier i masło ,smalec i wyrośnięte drożdże .Zagnieść ciasto ,rozwałkować na 05 cm grubości i wykrawać foremką ciastka , jedno z dziurką . Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą . Układać ciastka i piec w 180 stopniach do 15 min na złoty kolor .Po wystudzeniu przełożyć marmoladą i zlepić ciasteczka na wierzchu ciastko z oczkiem. Posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 15.03.2016 17:23
Dobre są takie ciasteczka
Krzysztof15 15.03.2016 06:33
pyszne ciasteczka
joannaa24 14.03.2016 18:52
Fajne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak