Ciasteczka kruche z orzechami włoskimi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    30 dag
  • żółtko jajek

    2 szt
  • smietana 18%

    3 łyżki
  • cukier

    4 łyzki
  • zapach waniliowy

    1 szt
  • orzechy włoskie

    15 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ze wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy foremkami dowolne kształty. Tak wykrojone ciasteczka kładziemy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 15 min aż się ciastka zarumienią. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 11.03.2013 12:36
Straszne. Za duzo maki, za malo masla. Ciasto w ogole sie nie klei.
Grażyna13 22.07.2012 11:48
Pycha :)
Mariusz10 23.06.2012 19:15
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat