Ciasteczka korzenne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • margaryna

    25 dag
  • jajko

    1
  • żółtko jajek

    1
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • śmietana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 opakowanie
  • aromat waniliowy

  • cukier

    1/2 szklanki
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajko, żółtko, cukier, imbir, cynamon, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Energicznie posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Gdy będzie już wyrobione, włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować je na grubość ok. 4 mm i wycinać foremkami dowolne kształty. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni C przez 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
daria2911 23.08.2012 15:41
uwielbiam :)
Aleksandra15 23.08.2012 00:11
Kojarzą mi się bardzo ze świętami ;-)
agunesu 22.08.2012 21:16
uwielbiam ciasteczka korzenne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat