Ciasteczka kokosowo-orzechowe z palonym masłem

Ciasteczka kokosowo-orzechowe z palonym masłem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Ciastka są przeeepyszne oraz kuszą cudownym karmelowo-maślanym zapachem. Tak! Palone masło to nieodzowny składnik tych ciasteczek, który sprawia, że posiadają nietuzinkowy smak. Poza tym ciastka są kruche, chrupiące, lekko kokosowe i pełne mnóstwa orzechów.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na około 15 sztuk:

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło 82%

    100 g
  • cukier kokosowy

    100 g
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe

    50 g
  • orzechy włoskie

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować palone masło.
Masło umieścić w rondelku i podgrzewać (co chwilę przemieszać) - aż zacznie brązowieć, a na jego powierzchni pojawią się ciemne kropeczki.
Jajko wymieszać z cukrem i następnie dodać przestudzone masło oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.

Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać wiórki kokosowe oraz uprzednio posiekane orzechy.
Z ciasta uformować kulki przypominające spory orzech włoski.

Każdą kuleczkę spłaszczyć i z niewielkim odstępem ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 18 minut w 180 stopniach (posiadam piekarnik gazowy.)
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Diana Rusiłowicz
(*) W ostateczności można użyć cukru zwykłego lub ksylitolu, ale cukier kokosowy nadaje ciastkom bardziej karmelowego i przyjemnego smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat