Ciasteczka kasztanowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasztany jadalne

    miąższ 200g
  • jajko

    1 duże
  • cukier

    1 szkl.
  • olej z orzechów włoskich

    220-230 ml
  • proszek do pieczenia

    pełna łyżeczka
  • mąka tortowa

    2,5 szkl.
  • aromat

  • sól

    duża szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka kasztanowe foto
Do malaksera wbić jajko, wlać olej, wsypać sól i cukier, dodać aromat i miąższ z gotowanych kasztanów.
Krok 2 - Ciasteczka kasztanowe foto
Miksować do uzyskania gęstej mlecznej masy.
Krok 3 - Ciasteczka kasztanowe foto
Dosypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Krok 4 - Ciasteczka kasztanowe foto
Ponownie zmiksować do uzyskania miękkiego ciasta o wyglądzie ciemnego marcepanu.
Krok 5 - Ciasteczka kasztanowe foto
Malutką gałkownicą formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 min w temp 175-180*C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat