Ciasteczka dla Mikołaja

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    170 g
  • cukier puder

    50 g
  • cukier brązowy

    150 g
  • jajko

    1 szt (klasa L)
  • mąka tortowa

    270 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • budyń waniliowy

    40 g (błyskawiczny np.słodki kubek)
  • kropelki czekoladowe

    80 g
  • lentilki

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miękkie masło ucieramy z brązowym cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i ucieramy jeszcze kilka minut. Mąkę mieszamy z solą, sodą oczyszczoną i budyniem. Mąką dodajemy do masła i wyrabiamy aż składniki się połączą. Do ciasta dodajemy lentilki i kropelki czekoladowe, delikatnie mieszamy.
Z ciasta formujemy małe kulki, spłaszczamy je w dłoniach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, ciasteczka wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.

Upieczone ciasteczka pozostawiamy przez 10 minut na blasze do ostygnięcia.

Pamiętajcie, że ciasteczka zostawiamy Mikołajowi ze szklaneczką mleka!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 04.12.2016 14:01
piękne ciasteczka
Patrycja33 01.12.2016 23:41
Wygladaja rewelacyjnie:)
Jadwiga/Jaga85 01.12.2016 15:15
Super te ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat