Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka digestive

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

mąka pełnoziarnista 175 g
mąka pszenna 50 g
płatki owsiane 50 g
sól 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 100 g
cukier brązowy 3-4 łyżki
mleko 60 ml

ewentualnie

czekolada do polania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka digestive

Kroki postępowania

1
Płatki owsiane zmielić blenderem ale niezupełnie na mąkę.
Krok 1 - Ciasteczka digestive foto
2
Połączyć z mąką pełnoziarnistą i pszenną, solą, proszkiem do pieczenia, masłem, cukrem i mlekiem. Zagnieść lub zmiksować końcówką z hakiem na jednolite ciasto.
Krok 2 - Ciasteczka digestive foto
3
Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm. Wycinać szklanką lub foremką ciastka o średnicy około 5 cm. Dziurkować widelcem.
Krok 3 - Ciasteczka digestive foto
4
Wyłożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę, piec około 15-17 minut w temperaturze 185ºC.
W gustu można przygotować je z czekoladą. Wystarczy roztopić ją w kąpieli wodnej i posmarować nią spodnia część ciasteczek.
Krok 4 - Ciasteczka digestive foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 19.01.2015 10:28
uwielbiam ciasteczka digestive :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak