Ciasteczka daktylowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    120 gram
  • płatki owsiane

    120 gram
  • orzechy włoskie

    60 gram
  • daktyle

    120 gram
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    80 gram
  • masło

    60 gram
  • mleko

    5-6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piec rozgrzać do 200C, blachę wyłożyć pergaminem. Mąkę, płatki owsiane, posiekane orzechy i daktyle, proszek do pieczenia, cukier wsypać do miski i wymieszać. Stopić masło i gorące jeszcze wlać do maki, jednocześnie mieszając drewniana łyżką, aż całość zacznie tworzyć grudki. Dodawać stopniowo - po łyżce mleko. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć do ok 5 mm i układać na blasze. Piec ok. 15 min. Wystudzić. Ciasteczka szybko staja się kruche.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rybciia 05.06.2012 17:00
jakie fajne :-)
Kas2 07.05.2012 11:00
bardzo fajne połączenie składników
mala2021 02.04.2012 15:05
są pyszne
Robert10 14.03.2012 20:33
bardzo fajne takie swojej produkcji
olkaaa 05.03.2012 10:43
ciekawa propozycja
jasiek 03.03.2012 22:16
zdrowe słodkości
ziutula 02.03.2012 13:23
dobre do chrupania...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat