Ciasteczka cytrynowo-migdałowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    35 dag
  • cukier

    20 dag
  • masło

    25 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • migdały posiekane

    6 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło posiekać z cukrem dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekane migdały oraz jajko i sok z cytryny, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i wyciąć foremkami ciasteczka( ciasto mimo schłodzenia bardzo się klei, ale da się rozwałkować). Piekarnik rozgrzać do temp. 180st i piec ciasteczka na złoty kolor, po upieczeniu można je dodatkowo ozdobić, ale takie suche i kruche też są bardzo smaczne.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka_B 27.11.2011 20:18
Cudnie wyglądają:)
joanna77 22.11.2011 16:16
pięknie wyszły
Robert10 20.11.2011 17:24
wyglądają prześlicznie
Robert10 20.11.2011 17:24
wyglądają prześlicznie
Monika111 20.11.2011 17:21
fajne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat