Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka cytrynowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 30 dag
masło 20 dag
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 10 dag
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
skórka z cytryny 2 łyżeczki
aromat cytrynowy 1/4 łyżeczki
cukier puder

Porada

Ciasteczka można oblać polewą lub polukrować.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka cytrynowe

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce o dużych oczkach zimne masło, posiekać z mąką.
Krok 1 - Ciasteczka cytrynowe  foto
2
Cytrynę sparzyć wrzącą wodą i zetrzeć skórkę.
Krok 2 - Ciasteczka cytrynowe  foto
3
Do mąki z masłem dodać cukier wanilinowy, cukier puder, skórkę z cytryny, żółtka i aromat.
Krok 3 - Ciasteczka cytrynowe  foto
4
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki ma 1-2 godziny.
Krok 4 - Ciasteczka cytrynowe  foto
5
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm .
Krok 5 - Ciasteczka cytrynowe  foto
6
Foremką wykrawać ciasteczka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp 180 stopni.
Krok 6 - Ciasteczka cytrynowe  foto
7
Upieczone, zimne ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.
Krok 7 - Ciasteczka cytrynowe  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 30.11.2014 20:23
super ciasteczka
Renata9 30.11.2014 17:03
fajne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak