Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka "Amoniaczki"

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 kg
śmietana 18 proc 330 ml
żółtko jajek 3 szt
amoniak 4,5 łyżeczki
margaryna 1,5 kostki

dodatkowo

białko 3 szt
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka "Amoniaczki"

Mąkę posiekać z margaryną, śmietanę wymieszać z amoniakiem. Do mąki dodać żółtka i stopniowo dodawać śmietanę z amoniakiem. Zagniatamy bardzo dokładnie ciasto. Następnie ciasto dajemy do oprószonej mąką miski i wkładamy na 30 min. do lodówki Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka roztrzepujemy widelcem, a cukier nasypujemy na talerz. Ciasteczka maczamy najpierw w białku, a następnie w cukrze. Piekarnik rozgrzewamy. Ciastka pieczemy w temp. 180 st. C przez 20-30 min. aż będą złociste.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 09.02.2018 21:01
Mój smak dzieciństwa, Babcia mi takie robiła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak