Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasro drożdżowe z borówkami i malinami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 3 szkl
mleko 1 szkl
masło roślinne 130 g
drożdże 5 dkg
jaja 3 szt
cukier puder 1/2 szkl
kruszonka
mąka 1/2 szkl
cukier puder 1/2 szkl
masło 1/3 kostki
cukier waniliowy
owoce

Przepis i sposób przygotowania na: ciasro drożdżowe z borówkami i malinami

Kroki postępowania

1
tłuszcz roztopić, odstawić do ostygnięcia. Drozdże rozpuścić w letnim mleku dodać do nich łyżkę cukru i mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia
Krok 1 - ciasro drożdżowe z borówkami i malinami foto
2
do mąki dodajemy cukier i wbijamy jaja, mieszamy dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy, następnie dodajemy tłuszcz i wyrabiamy tak długo aż się nie wchłonie tj około 10 minut, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Krok 2 - ciasro drożdżowe z borówkami i malinami foto
3
gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blaszkę wcześniej nasmarowaną tłuszczem, na ciasto wykładamy owoce. Składniki kruszonki wyrabiamy i kruszymy na owoce. TAK PRZYGOTOWANE CIASTO ODSTAWIAMY NA 10 MINUT W CIEPŁE MIEJSCE
Krok 3 - ciasro drożdżowe z borówkami i malinami foto
4
pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - ciasro drożdżowe z borówkami i malinami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 20.02.2013 09:56
wszystkie drożdżowe bardzo lubię ,owoce dodają im wilgotności i dodatkowej słodyczy ,pyszne
ben-ka 19.02.2013 20:20
takie ciacho to ja lubię:)
kuklik 01.09.2012 12:09
to jest to
misia53 26.08.2012 22:45
nie ma to jak drożdzowe
ziutula
ziutula 25.08.2012 20:46
drożdżówki wszelkie lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak